Skip to main content

Vertraging

De zomer is net even anders dan de andere seizoenen. Of het nu zonnig is, bewolkt of winderig,  ik ervaar onmiskenbaar de zomer. Veel mensen zijn op vakantie, het dagelijks ritme vertraagt.  De mailbox is leger. De dagen zijn lang, de natuur treedt ons onbekommerd groeiend en bloeiend tegemoet. We zijn buiten om te zitten, eten, spelen, lezen.

Er lijkt vertraging in de lucht te hangen. Ik maak meer praatjes met buren, of zomaar met mensen die ik toevallig tegenkom. Of ik ben stil. Er lijkt net wat meer tijd en ruimte te zijn. Heerlijk, de dagen dat ik niet veel hoef te doen en mee mag deinen met wat zich aandient, me niet al te veel bezig hoef te houden met dagelijkse drukte.

Soms valt er dan ineens een kwartje. Als ik vertraag, de snelheid van mijn gedachten vermindert, dan kan er opeens dat moment van inzicht zijn, of nieuwe ideeën. Alsof op een dieper, minder bewust niveau werk gedaan wordt, waar ik me van bewust wordt nu er tijd en ruimte is. In die ruimte ontstaat creativiteit, nieuwe energie. Soms merk ik letterlijk: ja, eigenlijk wist ik het al, maar nu weet ik het zeker. Zelfs al lijkt het spannend en uitdagend. Zo viel ook in de zomer van 2015 het besluit om IMC Mensontwikkeling over te nemen en ben ik daar nog steeds dankbaar voor.

Hoe ziet ‘vertragen’ er voor jou uit? Wat merk jij, als je luistert naar je hart?

Wat je ook van plan bent, wie je ook bent, we wensen je periodes van vertraging en inspiratie om vanuit jouw diepere bron te zijn en te doen.

 

Linda Doornweerd