Skip to main content

Er zijn wel eens van die momenten dat je de stilte zoekt. Om rust te krijgen in je hoofd. Of om je weer op te laden en je weer verbonden te voelen met je essentie.
De 2 daagse training Meditatie en Mindfulness van IMC is een mooie ingang om die verdieping en verbondenheid te ervaren. Het brengt je naar het onbenoembare van jouw ZIJN, waar het verlangen ligt naar verbinding met jezelf en met de ander of het ‘andere’.

Het word stilaan stil in mijn hoofd

De ruis van het denken en de prikkels van buitenaf worden langzaam minder. Mijn ratio klampt zich nog wel krampachtig vast aan de laatste flarden van  het verleidelijke denken.  Ik volg bewust mijn denken: wie zou mij nog kunnen bellen? Is er nog mail? Heb ik de deur achter me dicht gedaan? Vindt ze me nog wel aardig? Als een schaduw volgt het denken mij en ik realiseer me dat ik zelf deze schaduw creëer.
Het wordt stiller. Ik voel me wat ongemakkelijk. Een beetje alleen zo zonder  gedachten. Alsof een maatje me in de steek laat. Wat slungelig ervaar ik mezelf.  Ik wordt bewust van handen, voeten en hoofd. Oh ja mijn hoofd.
Ik probeer mijn ademhaling te volgen. Neem waar hoe mijn ademhaling  in en uit gaat alsof het golven zijn aan het strand die aan- en afrollen in een oneindig ritme.
Ik blijf wakker en alert. Al mijn zintuigen staan op scherp.  Vreemd dat er toch een soort rust over me heen komt.
Mijn denken schrikt wakker. Het heeft al zeker 20 seconden niet gedacht. Waar ben ik dan als ik niet denk?  Wie is er dan die aanwezig blijft en waarneemt?
In de stilte wisselen ongedurigheid en ontspanning elkaar af. Even op mijn horloge kijken. Ik zit pas 5 minuten in stilte. Ik probeer een deal te sluiten met het denken. Laat me nog 10 minuten zo zitten zonder te denken. Oké?
Langzaam geef ik me over.  Ik ontworstel me aan de tijd en voel me dieper ontspannen. Het lijkt alsof ik val in het moment. In het pure aanwezig zijn.  Ademloos neem ik mezelf waar. Ik wist niet dat ik zo helder en tegelijk ontspannen kon zijn.
Er komt een diep gevoel van ontroering in me naar boven. Het is meer de schoonheid van het moment wat me zo raakt. Er zijn geen woorden voor. Ik voel me zo thuis.