STAP – subsidie

STAP-budget is een subsidie die je kunt aanvragen als je particulier betaalt voor scholing die de arbeidsmarktpositie versterkt. Eén keer per jaar kun je een bedrag van maximaal € 1.000,-  (inclusief BTW) toegekend krijgen. Deze regeling vervangt de belastingaftrek voor studiekosten.

Voor alle opleidingen en trainingen van IMC Mensontwikkeling kun je het STAP budget aanvragen. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Bovendien is het budget al snel op wegens de enorme populariteit. Het wordt dus lang niet altijd toegekend.

Wanneer je aanvraag niet gehonoreerd wordt, ben je in principe verplicht de opleidingskosten zelf te voldoen. Wij maken namelijk  financiële afspraken  met  locaties en trainers, waar wij ook aan vast zitten. Neem contact met ons op als je je wil aanmelden onder voorbehoud van de subsidie, dan bespreken we met elkaar of dat in jouw geval mogelijk is.

Eerste stap: voorbereiding

Lees eerst deze pagina om te kijken of je voldoet aan de overheids-voorwaarden om het STAP-budget aan te vragen.

We verkennen met plezier samen met jou of de opleiding of training waar je belangstelling voor hebt inderdaad goed aansluit bij jouw achtergrond en leerwens. Je kunt ons hiervoor benaderen via het contactformulier, telefonisch (06 5324 2530) of via de knop kennismaken bij het aanbod waar je belangstelling voor hebt.

Tweede stap: aanmelding voor de opleiding

Geef bij je aanmelding voor een opleiding, leergang of training aan of je gebruik wil maken van het STAP-budget. We sturen je een aanmeldingsbewijs toe, dat je nodig hebt voor je aanvraag.

Derde stap: subsidie aanvraag

Je kunt nu het STAP-budget aanvragen:

 1. Log in met DigiD
 2. Vul het digitale aanvraagformulier in
 3. Upload je STAP-aanmeldingsbewijs

Wanneer de aanvraag succesvol verloopt, mogen wij  € 1000,- factureren  aan het UWV voor jouw opleidingskosten. Jij ontvangt dan van ons een factuur met vermindering van de subsidie.

Let op de minimale en maximale aanvraagperiode, gekoppeld aan de startdatum van je opleiding

Elke twee maanden komt er een bepaald bedrag beschikbaar vanuit de overheid. In die periode kun je een aanvraag doen voor een opleiding die niet al te ver in de toekomst start. Maar ook niet te dichtbij mag liggen: je aanvraag moet minimaal 4 weken voor de startdatum binnen zijn bij het UWV.

Als het potje van de betreffende aanvraagperiode leeg is, kun je in die periode geen aanvraag meer doen. We raden je dus aan gelijk op de eerste dag van de aanvraagperiode jouw aanvraag in te dienen. Een enkele keer ligt de startdatum van een opleiding zo gunstig, dat je nóg een aanvraagperiode kunt gebruiken.

Hieronder vind je een overzicht met de data van dit jaar:

 • Aanvraag vanaf 1 september:
  jouw opleiding start minimaal 4 weken na je aanvraagdatum
  in de periode tussen 29 september 2022 en 24 januari 2023
 • Aanvraag vanaf 1 november:
  jouw opleiding start minimaal 4 weken na je aanvraagdatum
  in de periode tussen 29 november 2022 en 24 maart 2023

Let op: de STAP subsidie wordt niet altijd toegekend!

De voornaamste reden hiervoor is dat het potje leeg is. Elke twee maanden komt er een bepaald bedrag beschikbaar vanuit de overheid. Wanneer het beschikbare bedrag op is, wordt je aanvraag voor die periode niet gehonoreerd, of kun je geen aanvraag meer doen.

Wanneer je aanvraag niet gehonoreerd wordt, ben je verplicht alle opleidingskosten zelf te voldoen. Neem contact met ons op als je je wil aanmelden onder voorbehoud van de subsidie, dan bespreken we met elkaar of dat in jouw geval mogelijk is.

De regeling is erg populair, we raden je dan ook aan de subsidie  direct aan het begin van de (juiste) subsidie-periode aan te vragen. Dan kan het prima werken. Succes!

Money makes the world go around. But more so you'll want to choose education that fits your heart and your needs.