STAP – subsidie

STAP-budget is een subsidie die je kunt aanvragen als je particulier betaalt voor scholing die de arbeidsmarktpositie versterkt. Eén keer per jaar kun je een bedrag van maximaal € 1.000,-  (inclusief BTW) toegekend krijgen. Deze regeling vervangt de belastingaftrek voor studiekosten.

Voor alle opleidingen en trainingen van IMC Mensontwikkeling kun je het STAP budget aanvragen. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Bovendien is het budget al snel op wegens de enorme populariteit. Het wordt dus lang niet altijd toegekend.

Wanneer je aanvraag niet gehonoreerd wordt, ben je in principe verplicht de opleidingskosten zelf te voldoen.  Je kunt in het aanmeldingsformulier aangeven of het voor jou bezwaarlijk is om zonder STAP-budget een training of opleiding te bekostigen. We kunnen voor een beperkt aantal mensen  een plekje reserveren, zonder dat het zeker is of je uiteindelijk mee kan doen. Wij maken namelijk  financiële afspraken  met  locaties en trainers, waar wij aan gebonden zijn naarmate de training dichterbij komt.

Wanneer jouw deelname afhankelijk is van STAP-subsidie, raden we je aan je vroeg in te schrijven voor een training, zodat je twee  kansen hebt om het budget aan te vragen.

Eerste stap: voorbereiding

Lees eerst deze pagina om te kijken of je voldoet aan de overheids-voorwaarden om het STAP-budget aan te vragen.

We verkennen met plezier samen met jou of de opleiding of training waar je belangstelling voor hebt inderdaad goed aansluit bij jouw achtergrond en leerwens. Je kunt ons hiervoor benaderen via het contactformulier, telefonisch (06 5324 2530) of via de knop kennismaken bij het aanbod waar je belangstelling voor hebt.

Is de datum voor je STAP-aanvraag zo dichtbij dat er geen gelegenheid meer is om vóór die tijd kennis te maken, dan kun je je vast aanmelden. Onderaan het aanmeldingsformulier geef je dan aan dat jouw aanmelding onder voorbehoud is van verdere kennismaking.

Tweede stap: aanmelding voor de opleiding

Geef bij je aanmelding voor een opleiding, leergang of training aan of je gebruik wil maken van het STAP-budget. We sturen je een aanmeldingsbewijs toe, dat je nodig hebt voor je aanvraag.

Derde stap: subsidie aanvraag

Je kunt nu het STAP-budget aanvragen:

  1. Log in met DigiD. Wegens de grote belangstelling is het aan te raden dit op de 1e aanvraagdag ruim voor 10 uur te doen.
  2. Vul het digitale aanvraagformulier in
  3. Upload je STAP-aanmeldingsbewijs

Wanneer de aanvraag succesvol verloopt, mogen wij  maximaal € 1000,- (inclusief BTW) factureren  aan het UWV voor jouw opleidingskosten. Jij ontvangt dan van ons een factuur met vermindering van de subsidie.

Let op de minimale en maximale aanvraagperiode, gekoppeld aan de startdatum van je opleiding

Elke twee maanden komt er een bepaald bedrag beschikbaar vanuit de overheid. In die periode kun je een aanvraag doen voor een opleiding die niet al te ver in de toekomst start. Maar ook niet te dichtbij mag liggen: je aanvraag moet minimaal 4 weken voor de startdatum binnen zijn bij het UWV.

Als het potje van de betreffende aanvraagperiode leeg is, kun je in die periode geen aanvraag meer doen. We raden je dus aan gelijk op de eerste dag van de aanvraagperiode jouw aanvraag in te dienen. Als je je ruim op tijd weet welke training of opleiding je wil doen, kun je gebruik maken van 2 aanvraagperiodes.

Overzicht aanvraagdata 2023:

17 maart 2023: opleiding start tussen 29 maart en 31 juli 2023

1 mei 2023: opleiding start tussen 29 mei en 30 september 2023

3 juli 2023: opleiding start tussen 31 juli en 30 november 2023

4 september 2023: opleiding start tussen 2 oktober en 31 januari 2024

1 november 2023: opleiding start tussen 29 november en 31 maart 2024

Let op: De STAP subsidie wordt niet altijd toegekend!

De voornaamste reden hiervoor is dat het potje leeg is. Elke twee maanden komt er een bepaald bedrag beschikbaar vanuit de overheid. Wanneer het beschikbare bedrag op is, wordt je aanvraag voor die periode niet gehonoreerd, of kun je geen aanvraag meer doen.

Neem contact met ons op als je je wil aanmelden onder voorbehoud van de subsidie, dan bespreken we met elkaar of dat in jouw geval mogelijk is.

De regeling is erg populair, we raden je dan ook aan de subsidie  direct aan het begin van de (juiste) subsidie-periode aan te vragen. Dan kan het prima werken. Succes!

Money makes the world go around. But more so you'll want to choose education that fits your heart and your needs.