Skip to main content

Een veel gehoorde vraag is ‘ Wat maakt mij uniek als mens of als coach? Of waarin kan ik mij onderscheiden in de markt? Wat is mijn ‘unique selling point’. Ieder van ons zal deze vraag herkennen en ooit wel eens op zoek zijn gegaan naar zijn eigen en unieke uitdrukkingsvorm in het leven.Ik kan me mijn eigen zoektocht herinneren. Uren bracht ik door aan de waterkant om mijn unieke talenten te ontdekken. Meestal kon ik wel wat minpunten benoemen. Dat was niet zo moeilijk.

Na heel wat analyses over mezelf en psychologische tests was ik er nog steeds niet uit. De achterliggende vraag is uiteindelijk van alle tijden, nl ‘Wie ben ik?’ En dan valt het stil. Want deze vraag brengt je naar binnen. Er is geen houvast meer van iemand om je heen. Geen houvast aan stapels diploma’s , aan status en aan al je vrienden in je netwerk. Er is niemand die je kan helpen met het antwoord. Geen houvast aan gebaande paden. Op deze vraag is alleen een volstrekt persoonlijk en uniek antwoord mogelijk.
En misschien dat het antwoord op die vraag ook niet in duidelijke en klare taal voorhanden is. Onze uniekheid laat zich niet afmeten aan standaardbegrippen of laat zich niet in een slimme persoonlijkheidstest tot uitdrukking brengen.

Ten diepste zullen we beseffen dat de keerzijde van onze uniekheid op eenzaamheid stuit. We staan er alleen voor. Dat is ook de essentie van uniek zijn, want zoals jij is er maar één! En als we het denken loslaten en proberen in te voelen wat het betekent om contact te maken met deze uniekheid, dan komen we in contact met ons alleen zijn. En daar in die diepte, verscholen tussen angsten en verlangens, ligt ons uniek zijn.

Wat ga jij doen in dit leven? Durf jij, op de meest beslissende momenten van je leven of je werk te vertrouwen op je eigen hart? En niet te vluchten in de vertrouwde geborgenheid van de groep, de cultuur, de religie of ‘zo hebben we het altijd gedaan’.
Dat vraagt ook om vertrouwen. Een heel groot vertrouwen en geloof in jouw eigenheid. Ook al is het nog zo lastig en is de ‘hele wereld’ tegen je. Doe wat je moet doen, ook al weet je niet altijd waarom. Ons bestaan is een mysterie. Een onbekendheid waar elke situatie een volstrekt persoonlijk antwoord vraagt.

‘Uiteindelijk is ook dit verhaal een rimpeling aan de oppervlakte..
Wachtend tot het water stilvalt en het weer in transparantheid zijn unieke diepten prijsgeeft’