Skip to main content

Ja, ik heb iets met boeken.
Als ik in de boekwinkel een nieuw boek wil aanschaffen kijk ik uitsluitend naar de titel. Het boek zelf houd ik angstvallig dicht. Ik wil nog niet weten waar het over gaat of wie het geschreven heeft. Alleen de titel houdt al een belofte in. Ik laat me meeslepen door de drie of vier woorden van de titel en mijn fantasie neemt me verder mee waar dit boek over zou kunnen gaan. Meestal voel ik ook even aan de kaft. Ik strijk over het papier en ik weeg de wijsheid van de woorden met mijn handen.
Eenmaal thuis haal ik het boek uit de verpakking en als een klein kind dat zijn verjaarscadeau uitpakt, komt vol verwachting de waarheid naar boven. Natuurlijk valt het dan ook wel eens tegen. De titel van het boek belooft soms meer dan de inhoud weergeeft. Maar meestal ben ik blij met de inhoud en voel ik me gelukkig met al deze wijsheden vervat in woorden.
Mijn boekenkast puilt inmiddels al uit met de meest prachtige boeken met navenant mooie titels. Steeds neem ik me voor om er een aantal op te ruimen of op zolder te zetten. Maar elk boek heeft weer een fase in mijn leven beïnvloed; me iets moois geleerd of in me wakker geschud. En eerlijk gezegd kan ik er ook geen afstand van nemen.
Hoezeer een boek me ook kan bekoren, ik realiseer me dat een boek bestaat uit gestolde woorden. Het bestaat uit de ervaringen of de fantasieën van de schrijver, die zijn gevoelens en emoties woorden heeft gegeven. Ervaringen, die als ik ze lees, al weer in het verleden liggen. Het is de weergave van een oorspronkelijke emotie of hartenkreet welke is gestold tot levenloze woorden.
Ik leef mee en voel mee maar het is niet meer in het nu. Het resoneert misschien een tijdje mee met mijn eigen oude ervaringen en emoties, maar het is verleden tijd.
Ik wil me ook niet vastklampen aan woorden van anderen. Liever ga ik uit van mijn eigen ervaring van dit moment, waarin alles nieuw is en waar het zicht op de werkelijkheid nog helder is en niet ingekleurd, zodat ik onbegrensd en onbelemmerd kan blijven waarnemen.
Misschien wil ik ooit ook eens een boek schrijven.