Skip to main content

Wat brengt het jou als het een ‘gelukkig’ nieuw jaar wordt? Een nieuw huis, sprankeling in de liefde, gezondheid, werk waar je blij van wordt, vriendschap, vertrouwen, inspiratie?

Of we gelukkig zijn hangt deels af van wat er op ons pad komt. Natuurlijk. Toch weten we dat geluk ook te maken heeft met de mate waarin we ons verbonden voelen met anderen. In kennis, ervaringen en vooral als de ander verder kijkt dan de oppervlakte en ons werkelijk ziet en begrijpt. Een natuurlijk vermogen van ieder mens, voorbij standpunten en woorden, over waar het ècht om gaat. Dat voel je in je hart. Dat doe je met je hart.

En laten we nu juist ons hart afschermen, wanneer we ons ongemakkelijk, geïrriteerd, bedreigd of angstig voelen….

Hart voor jezelf

Als je je gelukkig voelt, opent je je hart zich vanzelf. Het is moeilijker om vriendelijk stil te staan bij ongemakkelijke gevoelens als irritatie, angst of verdriet. Die van een ander, maar zeker ook die van jezelf! Zonder extra zelfkritiek – of reacties uit de omgeving – dat je dit niet zou mogen voelen, dat je ondankbaar of erger nog, niet capabel bent. Zonder de schuld bij anderen te leggen. Een vriendelijk ‘uithouden’ dat het op dit moment niet gemakkelijk is en je realiseren dat ook dit voobij gaat. Het versterkt je vermogen om je tevreden te voelen – ook met jezelf.

Hart voor de ander

Vanuit de verbinding met jezelf, zie en snap je meer van de ander. Dat is voelbaar, zelfs als je er weinig woorden aan geeft. We hebben allemaal het natuurlijke vermogen om ons open te stellen voor de ander, de ander 1echt te zien. Het lukt ons het beste als we onze eigen kwetsbare gevoelens kennen en kunnen verdragen. Door op deze manier te verbinden, geven we een krachtig signaal en een helder antwoord op de huidige maatschappelijke dynamiek.

Linda Doornweerd, januari 2022