Skip to main content

Beweging in de diepte 

Vanochtend werd ik uitgenodigd door de redactie van RTL4 om een item te maken voor het programma ‘Zo kan het ook’. We zijn er vaker voor benaderd. Eerder was de drempel te hoog: hoe breng je de essentie van onze manier van werken over op tv? Wat zijn de juiste beelden en woorden die weergeven wat het resultaat is als je groei creëert op een diepere laag?

Inmiddels heb ik daar woorden voor gevonden. De meeste mensen ervaren na onze training of opleiding een transformatie op een diep niveau in zichzelf, dat subtiel maar onmiskenbaar effect heeft op de buitenwereld. Ze ontwikkelen iets dat ik ‘zachte duidelijkheid’ noem. Moed om kwetsbaarheid te tonen en daarmee juist ook zo krachtig te zijn. Overgave om te zijn met wat je niet kunt veranderen èn je nek uitsteken voor dat waar je voor wilt gaan. Bereidheid om echt te luisteren naar de ander. De vaardigheid om dwars door angst óók vertrouwen te voelen. De rust en tegelijkertijd de levendige sfeer die dit brengt in persoonlijke relaties en in een team.

De afgelopen weken brachten in de diepte een beweging op gang. Ik ervaarde met gemengde gevoelens hoe ontvankelijk we zijn voor de ‘dynamiek van de grote groep’. Wie ben ik in dit grote geheel, dit enorme krachtenveld? In mij roerde zich angst, wanhoop, verdriet, een ‘nietig voelen’………..met daarnaast perioden van doorzetten, vertrouwen, daadkracht en inspiratie.

Langzaam maar zeker groeide er een nieuw gevoel bij een woord dat ook negatieve associaties kan oproepen. Toch voelde het krachtig, reëel, op een bepaalde manier stevig in alle eenvoud. Ik ontdekte een nieuwe kant van het begrip ‘Nederigheid’.

Een besef van ‘de vierkante centimeter’ waarop ik mij bevind.

En mij daar mogen uitspreken.

Er ontstaat een subtiele beweging in mijn behoefte om nuances te zoeken, volledig te zijn in mijn verhaal. Om goed over te brengen wat ik bedoel, begrepen te worden. Rustig staat een kant op, die zich ook in het openbaar meer en duidelijker uitspreekt. Ondanks het risico dat de boodschap misschien niet altijd begrepen wordt.

En nu mailt Amin, van RTL.

Ik heb hem geantwoord dat we maandag kunnen bellen.

Misschien is het tijd voor een kort item op tv…..

 

Linda Doornweerd