Actueel: coronamaatregelen

Om de overdracht van het COVID-19 virus zo veel mogelijk te beperken, houden we ons tijdens de trainingen aan een aantal concrete maatregelen, gebaseerd op de regels en adviezen die de overheid voorschrijft.

Mensen zijn verschillend en dat merken we in de mate waarin adviezen streng of juist wat losser worden geïnterpreteerd. Het is onze bedoeling om een prettig en veilig leerklimaat te creëren voor en met iedereen, vanuit balans tussen duidelijke regelgeving, gezond verstand en wederzijds respect.

Het kan  zijn dat regels worden aangepast op basis van versoepeling of aanscherping vanuit de overheid, of door voortschrijdend inzicht. Daarvan houden we elkaar op de hoogte.

Aankomst in Samaya

Samaya wil voorkomen dat er ‘files’ ontstaan wanneer verschillende groepen op dezelfde tijd aankomen. Ze kunnen ons daarom vragen om de starttijd van de training aan te passen en aan jullie te vragen om binnen een bepaald tijdsblok het pand binnen te komen. De bedoeling is dat wij dit ongeveer een week van te voren horen, zodat we het jullie tijdig kunnen laten weten.

Hoe jammer ook, je komt niet naar de training als je verhoging of koorts hebt, hoest, neusverkouden bent of benauwdheidsklachten hebt. Je komt ook niet als huisgenoten koorts en/of benauwdheidsklachten hebben. Als je Samaya binnenkomt stellen de dames van de receptie je vragen over je gezondheid, om er zeker van te zijn dat je geen verschijnselen hebt van Covid-19, of die snel zou kunnen krijgen. Dit is een belangrijke ‘veiligheidssluis’, in principe is iedereen die verder loopt vrijwel zeker vrij van Covid-19.  De maatregelen die gedurende je verblijf gelden zijn bedoeld voor extra zekerheid.

De 1,5 meter afstandsregel geldt direct als je aankomt, dus ook als je elkaar tegenkomt op de parkeerplaats of in de gang. Geen handen schudden of omhelzen dus.

Als je een slaapkamer hebt geboekt, probeert Samaya die zo vroeg mogelijk beschikbaar te stellen, zodat je je tas op je kamer kunt zetten en  daar naar het toilet kunt gaan. Je hoort bij binnenkomst wanneer je kamer beschikbaar is. Ook hoor je  in welke zaal we werken en waar je koffie of thee kunt pakken.

In de zaal

De spullen voor je overnachting zet je zo mogelijk in je eigen kamer, of in de zaal onder/op een tafel die daarvoor bedoeld is. De tas die je bij je wilt houden, hou je dicht bij je stoel.

We houden 1,5 meter afstand tot elkaar, ook tijdens het werken in subgroepjes en bij begroeting en vertrek. Als het weer het toelaat, kunnen we regelmatig in de tuin werken.

‘Was je handen, schud geen handen en hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.’

Deze regels kunnen we zo langzamerhand dromen. Voor alle duidelijkheid: Was je handen voor binnenkomst en na het verlaten van de zaal, of reinig ze met de desinfecterende gel die op verschillende plekken aanwezig is. Was/reinig je handen vóór en nadat je naar het toilet gaat. Was/reinig je handen vóór je koffie/thee gaat drinken, ofwel voordat je bv de thermoskan, de waterkan of de koffiemachine aanraakt. Doe dit ook als je gaat lunchen of dineren.

Je zult merken dat deze momenten vaak samenvallen en je dus niet de hele dag door je handen hoeft te wassen. Gebruik je gezond verstand en was ze vaker wanneer je dat passend of prettig vindt. Mondkapjes en handschoenen zijn niet nodig, maar als je wil mag je ze natuurlijk wel dragen. Neem ze dan zelf mee.

We verwachten zo op een veilige en prettige manier met elkaar te kunnen werken.

Bronnen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO)

De sleutel om spanningen het hoofd te bieden is rust vinden in het vertrouwen dat het zomaar weer kan omslaan.