Skip to main content

Lichaamsgericht coachen

Voor ons mensen is veiligheid belangrijk. We verlangen er vaak onbewust zó naar. Wanneer we ons veilig voelen, zijn we onszelf en durven we net buiten onze comfortzone nieuwe dingen te ondernemen. Als we ons in het verleden in sommige situaties te vaak onveilig hebben gevoeld, ontwikkelden we ‘overlevingsgedrag’,  waarmee we ons gevoel van veiligheid zo goed mogelijk terug vonden. Het leven lijkt daarmee ook in het heden beheersbaar, maar eigenlijk houden we iets kwetsbaars uit het licht. We verstoppen ons een beetje, in de hoop dat onze emoties draaglijk blijven en ons – of de mensen in onze omgeving – niet te veel bezwaren. We zijn ons er niet altijd van bewust wat verborgen wordt, welk gedrag een beschermende gewoonte is geworden.  Toch weten ons lijf en de diepere lagen in de hersenen nog wel wat er aan de hand is.

De taal van het lichaam

Onze taalbeheersing zit in het deel van de hersenen dat niet over emoties en instinctieve reacties gaat. Daarmee kan te veel gerichtheid op taal en logica een barrière zijn om op te merken wat er ten diepste in ons omgaat. Soms zijn daar geen woorden voor. Lichaamsgericht coachen richt zich op wat het lijf van de coachee te vertellen heeft; op dat wat er onbewust al is, maar nog niet – of niet voldoende – gehoord en gezien wordt. Vanuit ons geheugen weten we vaak nog een deel van wat we meemaakten onder woorden te brengen, maar het contact met ons lijf zijn we meestal voor een groot deel verloren. Het herstellen van dat contact gaat over: Wat voel ik eigenlijk?  Waar voel ik iets?  Welke beweging wil er nog afgemaakt worden? Deze vragen aan het lichaam staan centraal in de training ‘Lichaamsgericht coachen’.

Sander Stokkink neemt je mee in een aanvullende manier van werken die naadloos aansluit bij de grondhouding en werkvormen binnen de opleiding Intuïtief Coachen. De training is bedoeld voor coaches die de opleiding Intuïtief Coachen hebben afgerond, of die een vergelijkbare achtergrond hebben.

 

PE Vignet

Aan deze training zijn 18 PE uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, die je in kunt zetten ten behoeve van je individuele (her)certificering. Informatie over Permanente Educatie (PE) vind je op www.NOBCO.nl